0342 - 405040 Burg. Aschofflaan 1, 3772MV Barneveld

KERAMIEK, AARDEWERK, STONEWARE OF PORSELEIN?

Het zijn de termen die je veel tegenkomt als je zoekt naar serviezen. Maar wat is het eigenlijk? Keramiek is de verzamelnaam voor verschillende soorten gebakken klei. Daaronder vallen dus ook aardewerk, stoneware en Porselein

AARDEWERK

Aardewerk wordt gemaakt uit (vaak grove) klei dat wordt gebakken bij een ‘lage’ temperatuur tussen de 800 en de 1100 graden. Het is een van de zachtere keramieksoorten die gebruikt worden voor serviezen. Het is daardoor wat stoot- en breukgevoeliger dan andere materialen. Door gebruik van glazuur kan het aardewerk worden versterkt en krijgen de aangebrachte kleuren een mooie diepe glans. Aardewerk wordt meestal gebruikt bij mooie handgemaakte serviezen waarbij ‘natuurlijke’ oneffenheden zorgen voor een ambachtelijke/stoere look.

PORSELEIN

Een van de sterkste materialen voor het maken van servies is Porselein. Het wordt gemaakt uit een heel fijne klei en op hoge temperatuur (tussen 1400 en 1500 graden) afgebakken. Het is zeer sterk en daarom goed geschikt om juist dunne fijne serviezen van te maken. Over het algemeen wordt porselein daarom gebruikt voor chique serviezen met vaak sierlijke afwerkingen.

STONEWARE

Stoneware is tegenwoordig een veel gebruikt materiaal. Het zit qua verwerkingstemperatuur en grofheid van de klei tussen aardewerk en porselein is. Het is een makkelijk materiaal om te verwerken, maar is uiteindelijk wel sterk. Het stoneware van Bunzlau Castle bijvoorbeeld is oersterk! Dat komt mede door de stevige glazuurlaag die erop zit. Door het gebruik van glazuur is aardewerk vaak niet te onderscheiden van het hardere porselein. Het is vaak wel een stuk goedkoper, dus je wisselt het wat makkelijker als je erop bent uitgekeken.